Suriye’nin Halep kentinde, 2 yıl önceki bombardımanda sol kolu dirsek altından kopan 3 çocuk babası Kusay Gahhat, Türkiye’de protez kola kavuştu.
Evli ve 3 çocuk babası 25 yaşındaki Gahhat’ın sol kolu, yaklaşık 2 yıl önce Halep’teki bombardımanda, savaş uçağından atılan füze nedeniyle dirsek altından koptu.
Aynı saldırıda birçok akrabasını da kaybeden Gahhat, yaklaşık bir yıl daha Halep’te yaşadıktan sonra Türkiye’ye geldi.
Bir süre Adana’da kalan Gahhat, daha sonra ailesiyle Bursa’ya yerleşti.
Yaklaşık 3 ay önce yolda yürürken İHH İnsani Yardım Vakfının şubesinin camındaki protez fotoğraflarını gören Gahhat, İHH yetkililerine durumunu anlatarak iletişim bilgilerini bıraktı.
Yapılan girişimler sonucu Gahhat, İHH İnsani Yardım Vakfı, Kuveyt Zekat House ve Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) tarafından savaş yaralanmaları sonucu sakat kalarak ortez protez ihtiyacı duyan hastaları tedavi etmek amacıyla kurulan “Yüksek Teknoloji Protez Ortez Merkezi” aracılığıyla protez kola kavuştu.
Protez kolunu rahatlıkla kullanabilen Gahhat, parmaklarını oynatıp kalem bile tutabiliyor.
“İnşallah benim gibi olanların tamamı protezine kavuşur”
Kusay Gahhat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akrabalarının çoğunu savaşta kaybettiğini söyledi.
Türkiye’ye geçen yıl geldiğini anlatan Gahhat, “Eşim ve 3 çocuğum ile Bursa’da yaşıyorum. Yolda yürürken İHH’nın bir şubesini gördüm, camında protez fotoğrafları vardı. İçeriye girip iletişim bilgilerimi bıraktım. Sonra beni aradılar, süreç böyle ilerledi.” dedi.
Gahhat, yaklaşık 3 ayda protezinin tamamlandığını dile getirerek, “Protez olmadan insanlar bana acıyan gözlerle bakıyordu. Ben de bu duruma üzülüyordum. Protez takıldıktan sonra psikolojim düzeldi. Allah’a şükrediyorum. Şu an halimden çok memnunum. Herkese teşekkür ediyorum. İnşallah benim gibi olanların tamamı protezine kavuşur.” diye konuştu.
“2 yılda binin üzerinde ortez ve protez imal etmeyi hedefliyoruz”
AID Bursa Temsilcisi Dr. Lütfi Çiftçi ise İHH İnsani Yardım Vakfının, dünyanın herhangi bir yerinde çeşitli sebeplerden mağdur olmuş tüm insanlara, insani yardım ulaştırmak üzere 5 kıtada 135 ülkeye yayılmış bir hayır köprüsü olduğunu söyledi.
Gahhat ile İHH’nın bir şubesi aracılığıyla tanıştıklarını ifade eden Çiftçi, şöyle konuştu:
“Kısa sürede ölçü işlemleri tamamlandı ve protez koluna kavuştu. Onların modern silahlarla yıktıkları hayatları biz modern teknolojilerle tekrar inşa etmeye çalışıyoruz. Suriye’deki bombalı saldırılarda sakat kalan, organlarını kaybeden insanların ihtiyaçlarını karşılamak için Türkiye’de ilk yüksek teknoloji ile ortez, protez üreten laboratuvarlarımızda insanlara umut olmaya çalışıyoruz. İstanbul, Şanlıurfa ve Hatay’da laboratuvarlarımız var. Yüksek teknoloji ile 2 yılda binin üzerinde ortez ve protez imal etmeyi hedefliyoruz.”