Yapacağınız her bağış,
yeni bir umut demek.

Dünyada sağlık krizleri her geçen gün artıyor ve bu durum, hızlı ve etkili sağlık ekiplerine olan ihtiyacı daha da önemli hale getiriyor. Bu ihtiyaca yanıt vermek için, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2014 yılında Acil Sağlık Ekipleri (EMT) adıyla özel bir kayıt ve doğrulama sistemi geliştirdi. Bu sistem, kriz anlarında sağlık hizmetlerinin daha etkili olmasını sağlarken, ekipler arasındaki iş birliğini de güçlendirmeyi ve insanlara en kısa sürede ulaşmayı hedefliyor.

Acil sağlık ekipleri (EMT), acil durumlar ve felaketler sırasında hızlı ve etkili tıbbi müdahale sağlamak amacıyla organize ettiğimiz profesyonel sağlık ekipleridir. Gönüllü doktorlarımız, hemşirelerimiz ve diğer sağlık görevlilerimizle birlikte bu ekipleri oluşturuyoruz.

EMT ekiplerimiz, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen ve denetlenen standartlara sahip olmak için uzun ve süreklilik arz eden bir eğitim ve hazırlık sürecinden geçiyor. Bu titiz süreç, afet ve kriz durumlarında hızlı, etkili ve koordineli müdahale edebilme kapasitemizi artırıyor.

AID Uluslararası Doktorlar Derneği olarak, Türkiye’de EMT sistemine dahil olan tek sivil toplum kuruluşu olmanın gururunu yaşıyoruz. 2021 yılının Ekim ayında EMT Tip 1 klasifikasyon sürecine başladık ve bu süreçte önemli adımlar attık.DSÖ standartlarına uygun malzemelerimizi tamamladık ve depomuzda sahra hastanesi çadırları, medikal ekipmanlar ve diğer gerekli malzemeleri hazır bulunduruyoruz.

2024 yılının Mart ayında EMT ekibimiz DSÖ tarafından ön onay aldı. 2025’in ilk çeyreğinde sürecin tamamlanmasını bekliyoruz.

AID’in EMT projesine katılmak isteyen gönüllü sağlık çalışanları, alanında uzman ekiplerimiz tarafından verilen üç aşamalı bir eğitim sürecinden geçiyor. Bu eğitim süreci şu şekilde gerçekleşiyor:

1-Temel Seviye Eğitim: Gönüllülerimiz mülakatlardan geçtikten sonra Temel Yaşam Desteği, Kalabalık Yönetimi, Haberleşme, Yangın ve Kampçılık gibi konularda eğitim alıyor.

2-Teorik Hastane Yönetimi Eğitimi: Temel eğitimi başarıyla tamamlayan gönüllülerimiz, online olarak verilen mobil sahra hastanesi eğitimine katılıyor. Bu modülde, EMT sağlık tesisleri ve ilgili dokümanlar tanıtılıyor. Eğitim sonunda yapılan sınavdan başarılı olanlar, EMT Mobil Sahra Hastanesi Eğitim Tatbikatı’na katılmaya hak kazanıyor.

3-Tatbikat: EMT adaylarımız, yılda en az bir kez düzenlenen tatbikata katılıyor. Tatbikat sırasında ekiplerimiz, sahra hastanesi kurulumundan malzemelerin düzenlenmesine, çadırların sökümüne kadar birçok pratik deneyim kazanıyor.

Bu üç aşamalı eğitim sürecini başarıyla tamamlayan gönüllülerimiz, AID EMT ekibine katılarak acil durumlara müdahale etmeye hazır hale geliyor. Sen de EMT Gönüllü ekibimize katılmak istersen başvuru formunu doldurabilirsin.

Ortez-Protez Projesi

GIZ