Yapacağınız her bağış,
yeni bir umut demek.

Yapacağınız her bağış, yeni bir umut demek.

Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek

Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek

Günümüzde afetler, krizler ve savaşlar gibi olaylar birçok bireyin yaşamlarını derinden etkiliyor. Bu zorlayıcı süreçler, ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir ve toplumsal uyumu zedeleyebilir.

AID Uluslararası Doktorlar Derneği olarak, bu tür travmatik deneyimlerden etkilenen bireyler için Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek programları geliştiriyoruz. Amacımız, bireylerin ve toplulukların psikolojik ve sosyal iyilik hallerini korumak, teşvik etmek ve ruh sağlığı sorunlarını önlemek ve tedavi etmektir.

Hedef Kitle

Programlarımızı afetler veya insani krizlerle karşılaşmış bireyler ve topluluklara yönelik olarak hazırlıyoruz. Bu kapsamda yerinden edilmiş kişiler, mülteciler, göçmenler, travma yaşamış bireyler, çocuklar, engelliler, yaşlılar ve krizden etkilenen tüm topluluklar yer alıyor. Hassas grupların özel ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına, her bir projeyi titizlikle planlıyor ve hayata geçiriyoruz.

Çalışmalarımız kapsamında, çocuklar ve annelerinin sosyal, duygusal ve eğitimsel gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda bireysel ve grup psikoterapi hizmetleri, anne ve çocuk eğitim çalışmaları, sanat ve beceri atölyeleri gibi iş-uğraş terapileri sunuyoruz. Bu terapiler, katılımcıların duygusal iyilik hallerini güçlendirirken aynı zamanda onları hayata bağlamayı amaçlıyor.

Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Uygulamaları

AID Uluslararası Doktorlar Derneği olarak, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek hizmetleri sunduk. Depremden etkilenen Maraş Merkez, Hatay Üzümdalı ve Narlıca’da, bu bölgelerde yaşayan bireylerin ruh sağlığını desteklemek için çalıştık.

İstanbul’da ise, GIZ ile iş birliği kapsamında mültecilere yönelik MHPSS hizmetleri sunduk. Bu projelerde, uluslararası standartlara uygun olarak ruh sağlığı hizmetleri sunmayı başardık.

Hatay Narlıca'daki Devam Eden Projemiz

AID Uluslararası Doktorlar Derneği olarak, Bilişsel Beceri Sosyal Sorumluluk Projesi iş birliğiyle Hatay Narlıca’da bulunan Hilal Kent 3. Etap Konteyner Kent’te Ruh Sağlığı ve Psiko-Sosyal Destek Projesi’ni sürdürüyoruz. Kahramanmaraş Depremlerinin ardından bölgedeki insanların psikolojik destek ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla yürüttüğümüz bu proje, depremden etkilenen bireylerin ruh sağlığını ve sosyal refahını iyileştirmeyi hedeflemektedir.

Nisan 2023’te başlattığımız psikososyal destek çalışmaları, kasım ayında konteyner kente geçiş süreci nedeniyle kısa bir ara verdikten sonra, Mayıs 2023 itibarıyla yeniden faaliyete geçmiştir. Psikologlarımız, Hatay Narlıca’daki Hilal Kent 3. Etap Konteyner Kent’te depremzedelere bireysel ve grup terapileri sunarak onların travma sonrası stresle başa çıkma becerilerini güçlendirmeyi ve duygusal olarak desteklenmelerini hedefliyoruz.