Sudan Hartum’da eğitim verdik

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile AID İşbirliğinde Hartum Koordinasyon Ofisi, doğum öncesi ve sonrasında anne ve çocuk ölümlerinin yaygın görüldüğü Sudan’da Anne ve Çocuk Sağlığı Programı kapsamında Obstetrik Bakım ve Eğitim semineri için 6 kişilik ekibimiz Sudan’a doğru yola çıktı.

Ana ve Çocuk sağlığı kapsamında 10-14 Temmuz tarihleri arasında 50 üniversite öğrencisine ebelik eğitimi verildi. Anne ölüm oranları ülkemize oranla 15 kat fazla olan Sudan da Lisans ve ön lisans programındaki ebelik öğrencilerinden oluşan guruba TİKA aracılı yapılan Sudan Türk ebe okulunda obstetrik bakım eğitimi yapıldı. İlk 2 gün lisans programındaki öğrenciler, sonraki 2 gün ön lisans gurubu öğrenciler olmak üzere toplam 50 kişiye eğitim verildi.  Eğitimde Anne ölümlerine giriş, Antenatal takip, Antepartum kanamalar, doğum eyleminin izlemi ve gerçekleştirilmesi, doğumun 3. ve 4. Evreleri, gebelikte hipertansif hastalıklar, Postpartum bakım ve yönetimi, postpartum kanamanın yönetimi anlatıldı.   Lisans gurubu öğrencilerin daha aktif daha girişimci ve daha bilgili olduğu tarafımızca gözlemlendi. Yapılan testlerde lisans gurubu öğrencilerin daha başarılı olduğu tespit edildi. Eğitim için laboratuarlarında gerekli maketler bulunmaktaydı. Maketlerin olması hem eğitimciler hem de öğrenciler için faydalı oldu.

Sudan Hartum Ebelik Yüksek Okulunda gerçekleştirilen Obstetrik Bakım ve Eğitim Merkezi’nde, lisans ve ön lisans öğrencisi 50 ebe adayına, kadın doğum, anne ve çocuk sağlığı konularında uygulamalı eğitim verildi. 

AID Uluslararası Doktorlar Derneği olarak 4 doktor ve 1 ebeden oluşan uzmanlarımız ile eğitim 4 gün boyunca devam etti.

Eğitim sonunda başarılı olan öğrencilere sertifikaları verildi. Sertifika törenine Sudan Sağlık Bilimleri Akademisi Başkanı İsmail Buşura da katıldı.

TİKA Hartum Koordinatörü Celalettin Güngenci, törende yaptığı konuşmada,  Sudan’da doğum esnasında meydana gelen anne ve çocuk ölümlerinin azaltılmasını amaçladıklarını söyledi. 

Güngenci, kursu başarıyla tamamlayan 50 öğrencinin, geleneksel yöntemlerin hala devam ettiği bölgelerde, AID Uluslararası Doktorlar Derneğinden giden Türk doktorlardan öğrendikleriyle büyük iş başaracaklarına inandıklarının altını çizdi.

Uluslararası Doktorlar Derneği üyesi Doktor Mustafa Tuzcu da eğitimlerin verimli geçtiğini aktardı ve insanların bilinçlenmesine katkı sağlayan TİKA’ya teşekkür etti.