Suriyeli mazlumlar, kendi ülkeleri içerisindeki nispeten daha güvenli bölgelere göç ederek hayata tutunmaya çalışıyorlar.
Suriye savaşının 7. Yılına girdiğimiz bugünlerde savaşın acıları daha da derinleşmeye devam ediyor. Kurulan anlaşma masaları, görüşmeler olsa da bunlar mazlumların acısını dindirebilmiş değil. Savaşın ilk yıllarında olduğu gibi başka ülkelere göç şansı da pek mümkün olmayan Suriyeli mazlumlar, kendi ülkeleri içerisindeki nispeten daha güvenli bölgelere göç ederek hayata tutunmaya çalışıyorlar.
En son Halep tahliyesi sonrası kısmen düşük seyreden çatışmalar, son aylarda İdlib güneyinde ve Hama kuzeyinde yoğun bir şekilde artmaya başladı. Bu insanlar her ne kadar evlerini bırakmak istemeseler de tepelerine inen bombalara daha fazla dayanamayarak yeniden, sırtlarına yahut araçlarına aldıkları birkaç çuval eşyaları ile, İdlib’in Türkiye sınır hattındaki bölgelerine göç etmeye başladılar. Aralık ayının ortasından bu yana, yaklaşık 170 bin kişinin yollara düştüğünü belirtiyor yerel kaynaklar.
fotoğraf gelecek
Göç sonucu bölgeye gelen bu mazlumlar için İHH, AFAD, Kızılay ve diğer yardım kuruluşları sürekli yeni kamplar açarak insanları buralara yerleştiriyorlar. İnsanların, gerek yaşadıkları zorlu yolculuk gerekse de yaşam koşulları sonucunda sağlık durumları da olumsuz etkileniyor. Zaten ülkenin sağlık sistemi çökmüş olduğu için uzun süredir sağlık hizmetlerinden de faydalanamamış birçok insan. Bu insanlar içerisinde özellikle çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve gebe kadınlar ciddi tıbbi yardıma muhtaç durumdadır. Hava koşullarının da mevsim itibariyle kötüye gitmesi ve kamplardaki hijyen durumundan kaynaklı hastalıklar ve salgınlar da artmaya başlamıştır. Bu insanların çoğuna tıbbi yardım sunulması elzemdir.
Bizler AID olarak son göç dalgası sonrasında öncelikle İHH tarafından kurulan, yaklaşık 120 çadır ve 1500 kişinin bulunduğu Kefer Lusin Kampı’nda bir geçici sağlık merkezi kurarak birinci basamak sağlık hizmetleri vermeye başladık. Şu anda da İHH ve Fetih-Der tarafından kurulması devam eden, yaklaşık 200 çadır ve bir yetimhane binası bulunan Babıska Kampı’nda bir sağlık merkezi kurulumu yapıyoruz. Tabi bu süreçte de ilaç ve diğer sağlık hizmetlerini sunabilmemiz için ciddi yardım ihtiyacı vardır. Bu konuda tüm duyarlı kardeşlerimizin desteğini bekliyoruz.