Yapacağınız her bağış,
yeni bir umut demek.

Yapacağınız her bağış, yeni bir umut demek.

Kuzey Suriye’de AID Uluslararası Doktorlar Derneği Faaliyetleri
14.08.2024

Suriye’deki iç savaşın yol açtığı sağlık hizmetleri krizinde AID Uluslararası Doktorlar Derneği, sınır hattından başlayarak ülke içindeki ihtiyaç sahiplerine kadar genişleyen kapsamlı sağlık hizmetleriyle hayat kurtarmaya devam ediyor.

2011 yılından beri devam eden Suriye iç savaşı, ülkenin büyük bir yıkıma uğramasına ve yaklaşık 500 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Rejim güçlerinin sivil alanlara saldırmasıyla halk yerinden edildi. 5 milyon kadar insan başka ülkelere göç ederken; yaklaşık 6 milyon kişi, özellikle Suriye’nin kuzeyi olmak üzere, ülke içinde farklı bölgelere sığındı.

Milyonlarca insan, Kuzey Suriye’deki düzensiz ve hızla büyüyen kamplarda zorlu yaşam koşulları altında hayatlarını sürdürmektedir. Bozulmuş su şebekeleri, atık yönetimi problemleri, yerinden edilme durumu, yetersiz barınma ve gıda güvensizliği gibi sağlığın belirleyicilerindeki olumsuz eğilimler; insanları salgına yatkın hastalıklara karşı savunmasız bırakmaktadır.

Kuzeybatı Suriye'de Sağlık Hizmetleri Krizi

Bölgedeki derinleşen sağlık sorunlarına rağmen Kuzeybatı Suriye’de sağlık hizmetleri giderek azalmaktadır. Bu hizmetlerin büyük bir kısmı, insani yardım mekanizmaları tarafından finanse edilerek sürdürülmeye çalışılmaktadır.

Ancak uluslararası fonlarda yaşanan %30-60 aralığında düşüşler nedeniyle destekler yetersiz kalmakta ve sağlık krizi giderek derinleşmektedir. Finansman eksikliği yüzünden bölgedeki 4,2 milyon kişi sağlık faaliyetlerine erişimden mahrum kalabilir.

Bölgede zaten 86 sağlık tesisi fon yetersizliği nedeniyle operasyonlarını tamamen veya kısmen durdurmuş durumda. Haziran 2024’e kadar bu sayının 112’ye, yıl sonuna kadar ise 136’ya yükselmesi bekleniyor.

Sağlık hizmetlerini ulaştırmak için AID Uluslararası Doktorlar Derneği olarak savaşın ilk günlerinden beri üstlendiğimiz roller, bugünlerde daha da anlam kazanmaktadır.

AID Uluslararası Doktorlar Derneği Faaliyetleri

AID Uluslararası Doktorlar Derneği olarak sınır hattında acil tıbbi yardım ile başladığımız Suriye sağlık hizmetlerine savaşın şiddetlenmesi ve göç dalgalarının artmasıyla birlikte çalışmalarımızı Suriye’nin iç kesimlerine de genişlettik.

Meşhed’in Ruhin bölgesinde açtığımız Al-Fawz Tıp Merkezi, yakınındaki kamplarda yaşayan ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişimi olan kişilere ücretsiz sağlık hizmeti sunmaktadır. Merkez; anne-çocuk sağlık hizmetleri, bir doğum kliniği ve diş kliniği dahil olmak üzere üç özel klinik içermekte ve günde ortalama 150 kişi bu hizmetlerden yararlanmaktadır.

2024’ün ilk yarısında Al-Fawz Tıp Merkezi’nde;

– Jinekoloji Kliniği: 2,703 muayene gerçekleştirildi. Kadın sağlığına yönelik verdiğimiz hizmetlerle pek çok kadının sağlığını koruma altına aldık ve gerekli tedavileri uyguladık.

– Gebe Kliniği: 1,146 hamile kadının takibi sağlandı. Anne ve bebek sağlığını en üst düzeyde tutmak için periyodik kontroller ve gerekli önleyici tedbirler alındı.

– Çocuk Kliniği: 2,457 çocuğun muayene ve tedavisi gerçekleştirildi. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için gereken tıbbi desteği sağlamaya devam ediyoruz.

– Diş Kliniği: 1,886 hastanın takibi yapıldı. Ağız ve diş sağlığı konusunda sunduğumuz hizmetlerle pek çok hastanın sağlıklı gülüşlere kavuşmasına yardımcı olduk.

Ayrıca bölgede önlenebilir körlüğü azaltma ve kataraktla ilgili hastalıklardan etkilenenlerin genel yaşam kalitesini iyileştirme konusunda adım atma amacıyla İdlib Göz Merkezi’ni kurduk.

Merkezimizde gerçekleştirilen göz taramaları ve refraksiyon muayeneleri ile erken teşhis konulan göz rahatsızlıklarına uygun tedaviler uygulanmaktadır.

2024’ün ilk dört ayında merkezimizde 696 ameliyat başarıyla gerçekleştirilmiş ve 1,901 kişi muayene edilmiştir. Ekiplerimiz, görme problemleri yaşayan bireylerin hayat kalitelerini yükseltmek için özveriyle çalışmaktadır.

AID Uluslararası Doktorlar Derneği olarak bölgede hizmet verdiğimiz merkezler artık her zamankinden daha büyük bir önem taşıyor. Fon yetersizliği nedeniyle birçok sağlık tesisi kapanma riskiyle karşı karşıya ve milyonlarca insan sağlık hizmetlerine erişimden mahrum kalabilir. Bizler kendi destekçilerimizin sağladığı katkılar sayesinde sahada çalışmalarımızı sürdürüyor ve ihtiyaç sahiplerine ulaşıyoruz. Sizin desteğinizle, daha sağlıklı bir geleceğe adım atmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.