Uluslararası Doktorlar Derneği 2017 yılında başlamış olduğu Dünya Katarakt Projesi’ne, Afrika, Asya ve Ortadoğu’da gerçekleştirdiği ameliyatlarla devam ediyor. Bugüne kadar başta Sudan, Pakistan ve Etiyopya olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan 78.000’den fazla katarakt hastasını sağlığına kavuşturan Uluslararası Doktorlar Derneği; son olarak Afganistan’da başlattığı katarakt ameliyatlarıyla 21 farklı ülkeye sağlık ve göz aydınlığı ulaştırmış oldu.
Katarakt doğal göz merceğinin geçirgenliğini yitirerek matlaşması ve görme yetisinin bulanıklaşarak kaybolması olarak tanımlanan ve dünya genelinde önlenebilir körlük sebeplerinden en önemlisi olarak öne çıkan bir göz hastalığıdır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre dünyada 100 milyon katarakt hastası bulunmakta ve her yıl yaklaşık beş milyon kişi katarakt nedeniyle görme yetisini kaybetmekte. Özellikle ekonomik güç kapasitesinin düşük olduğu yoksul bölgelerde her 5 saniyede bir kişi ve her 1 dakikada bir çocuk kör olmaktadır.
Afrika’da her 10.000 katarakt hastasından yalnızca 5’i tedavi görebiliyor. Özellikle Sahra kuşağı üzerinde yer alan Nijer, Çad, Mali, Burkina Faso, Etiyopya gibi ülkelerde ortalama olarak 40.000 insana bir doktor düşerken, milyonlarca insan hayatlarında hiç doktor görmeden yaşıyor.
Katarak hastalığının tedavisi ameliyat ile mümkündür. Çok düşük maliyetlerle yapılabilen katarakt ameliyatı yeterli imkanlara ve koşullara sahip olunmayan bölgelerde yapılamamakta veya güçlükle yapılabilmektedir.
Uzak ve kırsal bölgelerde katarakt ameliyatları için uygun tesis, ekipman ve nitelikli personel bulunmayabilir, ekonomik zorluk yaşayan ve bu bölgelerde bulunan hastalar için, göz doktorunun bulunmayışı ve steril bir ameliyat ortamına sahip olunmayışı katarakt tedavisini imkânsız hale gelmekte. Bu erişim eksikliği, insanların katarakt için zamanında teşhis ve tedavi edilmesini engellemektedir.
Uluslararası Doktorlar Derneği dünyanın birçok ülkesinde gözlerini ışığa kavuşturacak yardım elini bekleyen yüz binlerce katarakt hastasına gönüllü doktorları ve bağışcılarının desteğiyle ulaşıyor.
Her yıl binlerce göz muayenesi ve katarakt ameliyat gerçekleştiren AID, bu ameliyatlarla birlikte kalıcı koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında hastaneler kurup sağlık hizmeti de veriyor. Ayrıca yerel sağlık personeli eğitimleri gibi kapasite arttırıcı faaliyetler yaparak görme sağlığı projeleri kapsamında yerel kapasitenin güçlendirilmesini de hedefliyor.
Bu adımları atarak katarakt yükünü azaltma ve milyonlarca insanın hayatını iyileştirme konusunda önemli ilerleme kaydeden Uluslararası Doktorlar Derneği; son olarak geçtiğimiz haftalarda Afganistan’da başlattığı katarakt ameliyatlarıyla 21 ülkeye sağlık hizmeti götürmüş oldu.