Yapacağınız her bağış,
yeni bir umut demek.
Yapacağınız her bağış, yeni bir umut demek.
Uluslararası Doktorlar Derneği Somali’de
Uluslararası Doktorlar Derneği (AID), kuraklığa bağlı ölümcül vakaların yaşandığı Somali’ye gitti.
Uluslararası Doktorlar Derneği (AID), kuraklığa bağlı ölümcül vakaların yaşandığı Somali’ye gitti.
AID ekibi, başkent Mogadişu’da birçok hastaneye ziyarette bulunarak durum tespitinde bulundu.
- Altı yıl aradan sonra Somali tekrar kuraklığa bağlı yeni bir krizinin pençesinde. 12 milyon nüfuslu ülkede 6 milyon insanın hayatını riske eden büyük bir kriz yaşanıyor. 2011 yılında yaşanan ölümcül kuraklık sonrasında binlerce insan hayatını kaybetmişti. Henüz 2011 krizinin yaraları tam manasıyla sarılamamışken maalesef ülke yeni bir açlık ve susuzluk felaketinin eşiğinde.
Saha taraması başladı.
- Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) de öncü ekip olarak bölgeye ulaştı ve saha taraması yapmaya başladı. Ekip, ilk gün başkent Mogadişu’da bulunan Mısır Hastanesi ve Mogadişu Somali Türkiye Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’ni ziyaret etti. Hastanelerdeki durumu analiz ederek ihtiyaçları tespit eden ekip, bölgedeki son durumu analiz ederek bir rapor hazırlamayı planlıyor.
- Bölgedeki son durumu yerinde incelemek amacıyla Somali’ye giden AID Yönetim Kurulu Üyesi Cihad Aygün, saha taraması yapmak için bölgeye geldiklerini ve yaklaşık 10 gün boyunca çalışma yapacaklarını belirtti. Aygün, şunları söyledi:
- “Burada ilk olarak 7 yıl önce Arap Doktorlar Birliği tarafından kurulan Mısır Hastanesi’ni ziyaret ettik. 170 yataklı bir hastane olan kompleks, haftalık olarak bin hasta kabul ediyor. Doktorlar, Mısır’dan dönemsel olarak buraya geliyor ve Somalililere hizmet veriyorlar. Bölgedeki hastanelere nazaran Mısır Hastanesi, nispeten iyi durumda.”
Türk Hastanesi ziyaret edildi
- Ekip, daha sonra 2011 yılındaki kriz sebebiyle çalışmalara başlayan ve 2014 yılında profesyonel olarak hizmet vermeye başlayan Mogadişu Somali Türkiye Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’ni ziyaret etti. Hastane’nin çeşitli ünitelerini gezerek hastane faaliyetleri hakkında bilgi alan AID ekibi, çalışmalarından dolayı hastane yönetimine teşekkürlerini sundu. Buradaki ziyaretle alakalı açıklama yapan Aygün, “Buradaki Türk doktorlarımız Beydaba Bölgesi’ndeki krizle alakalı çalışma yapmayı düşünmüşler lakin bölge şartlarından dolayı hedeflerine tam manasıyla ulaşamamışlar. Öyle ki, hazırladıkları ilaçları bile BM kontrolünde bölgeye ancak 10 gün sonra ulaştırabilmişler.” dedi.
Rapor hazırlanıyor.
- AID ekibi, ziyaretinin ikinci gününde Beydaba’daki krizi yerinde incelemek için başkent Mogadişu’dan hareket etti. Ekibin hazırlayacağı rapor, daha sonra kamuoyu ile paylaşılacak.