İNGİLTERE merkezli Muntada Aid Derneği ve Uluslararası Doktorlar Derneği’nin (AID) işbirliği ile Fatih’te Suriyeli mültecilere yönelik bir psikososyal destek merkezi açıldı. Suriyeli çocuklar bu merkezde, terapi ve atölye çalışmalarıyla savaşın izlerini silmeye çalışıyor.2011’den beri süren savaşta sevdiklerini kaybeden ve çoğu zaman sadece üstlerindeki kıyafetlerle yurtlarından Türkiye’ye sığınan Suriyeli kadınlar ve çocuklar, Türkiye’de karşılaştıkları zorlukların yanı sıra, ileride kalıcı ruhsal sorunlara yol açabilecek psikolojik yaralar taşıyor. Bu kapsamda Türkiye’de Suriyeli mülteciler için farklı çalışmalar yürüten İngiltere merkezli Muntada Aid Derneği ve Uluslararası Doktorlar Derneği’nin (AID) işbirliği ile Fatih Akşemsettin Mahallesi Sarıgüzel Caddesi’nde bir psikososyal destek merkezi açıldı. Resmi açılışı bugün yapılan merkezde “Zeytindalı Projesi” kapmasında Suriyeli 13 çocuk atölyede psikolog ve öğretmenler eşliğinde resim çalışması yaptı. Merkezdeki uzmanlar, çocukların eğitimin ilk günlerinde savaşı anlatan resimler çizdiklerini daha sonraki süreçte ise aile, doğa ve tabiatı anlatan resimlere ağırlık verdiklerini ifade etti.
SAVAŞ GİTTİKÇE ETRAFIMIZI KUŞATIYORSuriyeli mülteci çocukları ve kadınları psikoterapilerle rehabilite edeceklerini belirten Uluslararası Doktorlar Derneği (AID) Genel Başkanı Doktor Mevlit Yurtseven, “Dünya bütün gelişmişliğine rağmen çok güvenli bir yer değil artık. Savaş gittikçe etrafımızı kuşatıyor ve yıkıcılığı artıyor. Bu savaşların en büyük mağdurları kadınlar ve çocuklar… Eskiden çok uzakta olan savaş bugün burnumuzun dibinde, evimizin içinde. Bu çocuklar burada kendi coğrafyalarından yanımıza geldiler, misafirimiz oldular. Savaşın bütün yıkıcılığını, kıyıcılığını çok şiddetli bir tramvayla maalesef yaşadılar. Ve ileriye yönelik olarak onarılmaz bir durumda olması söz konusu. Savaşın bütün yıkıcılığına, kötülüğüne insanlık hızla cevap veremiyor. Bizim buradaki çabamız; bu travmayı yaşayan çocuklara dostluğumuzu belli etmek, bu çocuklara bir el verebilmek, insanlığın halen devam ettiğini anlatmak” diye konuştu.
EBRU, TAKI TASARIM, RESİM GİBİ ALANLARDA ÇALIŞMALARYeni psikososyal destek merkezi, İstanbul’da hayatlarını sürdüren 240 Suriyeli çocuk ve anneye destek olacak. Merkeze gelen herkes bireysel psikoterapi hizmetinden yaralanabilecek. Atölyeler ve sanat terapileri ile çocuk ve annelerin duygularını keşfetmeleri ve ifade etmeleri sağlanacak. Çocuklar sanat yoluyla yeteneklerini açığa çıkarıp travma ile başa çıkmada yardımcı olacak beceriler edinecek. Atölyelerde ebru, takı tasarım ve resim gibi farklı alanlarda çalışmalar yapılacak. Merkezde kazandıkları kişisel ve sosyal beceriler, çocukların geleceğe umutla bakan bağımsız ve özgüveni yüksek bireyler olmasına katkı sağlayacak.
TÜRKÇE DERSİ VE HUKUKSAL DANIŞMANLAR HİZMETİMerkezde ayrıca, yeni çevrelerinde yaşadıkları yabancılık duygusunu azaltmak için kadınlara Türkçe dersleri, hukuksal danışmanlık, sosyal hizmetler hakkında bilgilendirme hizmetleri de sunulacak. Mesleki eğitimler kadınların ekonomik yönden bağımsız olmalarına katkı sağlayacak. İhsan YALÇIN – Taner YENER / İSTANBUL, (DHA)